Als we het grootste taboe onder gezondheidszorgonderwerpen moeten kiezen, zou geestelijke gezondheid waarschijnlijk bovenaan de lijst staan. Hoewel we lichamelijke problemen meestal als minder beschamend beschouwen om met anderen te delen, wordt ons emotionele welzijn altijd in verband gebracht met het stigma van zwakte en wordt het nog steeds, zelfs door sommige huisartsen, als minder belangrijk beschouwd. Naarmate de technologie voortschrijdt, vindt communicatie echter meestal plaats via sociale apps, wat resulteert in isolering, depressie en eenzaamheid die chronisch kunnen worden. In deze gevallen is het meestal het beste om het aan professionals over te laten – om een goede huisarts te vinden die u zal leiden naar de beste artsen in Amsterdam die zich bezighouden met geestelijke gezondheidsproblemen.
Hoe één geval alles veranderde
Een recent voorbeeld dat bevestigt dat dit inderdaad een veel breder probleem is dan we dachten, was het geval van Nadï van de Watering, een 25-jarige Nederlandse vrouw die de moed had om haar dagelijkse eenzaamheid te delen met haar volgers op sociale media. Hierdoor ontstond een beweging onder degenen die met dezelfde problemen worstelen. Hoewel gesprekken over depressie en eenzaamheid niet vaak in het openbaar discours worden gevoerd en worden overgelaten aan psychotherapeuten, resulteerde Nadï’s eerlijkheid op Twitter in meer dan een miljoen berichten van jonge Nederlanders die zichzelf in haar verhaal herkenden. Moderne patiëntenzorg is hier eigenlijk op gebaseerd – delen, praten en proberen een duurzame oplossing te vinden. Dat is de reden waarom zelfs een hotline in het leven werd geroepen, gericht op mensen tussen de 12 en 30 jaar op zoek naar gezelschap, vrienden of het vinden van een club.
Het is geen schande om een arts te raadplegen
Volgens internationaal onderzoek voelt ongeveer 3-10% van de jongeren zich eenzaam. In Nederland is het exacte percentage niet bekend, onder andere omdat dit geen algemeen onderwerp is onder mensen. Dit is de reden waarom moderne huisartsenpraktijken manieren moesten vinden om tegen dit onofficiële stilzwijgen te vechten en patiënten opties te bieden, zoals online medische consulten of inloopspreekuren die privacy garanderen. Maar de enige manier waarop we daadwerkelijk vooruitgang kunnen boeken, is door het stigma eromheen te verminderen, erover te praten en het probleem systematisch aan te pakken – het op een hoger niveau te bespreken en een top-downbenadering te bieden. Bovendien is volgens universitaire hoogleraren en tal van moderne huisartsenpraktijken de beste manier om eenzaamheid te bestrijden via zinvolle sociale betrokkenheid.
Behandeling net als elk ander gezondheidsprobleem (of niet)
De eerste stap om het op te lossen is het erkennen, herkennen en niet te verwarren met isolering. Eenzaamheid is een subjectief gevoel van te weinig contact of contact van onvoldoende kwaliteit te hebben. In feite kan een persoon eenzaam zijn terwijl hij wordt omringd door mensen. Maar hoewel het ongrijpbaar en abstract lijkt, zijn er talloze manieren om hieraan te werken – van lid worden van clubs op basis van interesses tot het praten met uw huisarts die een therapeut kan aanbevelen of iets dat in uw geval het meest geschikt is. En dit is hoe geestelijke gezondheidsproblemen net als alle andere worden – ze hebben tijd nodig om op te lossen, maar de grootste kans op succes ligt bij degenen die de moed hebben om het probleem onder ogen te zien.