“30 uur gewerkt en still going strooong.” Dit was de laatste tweet van de 24-jarige copywriter Mita Duran uit Jakarta die in december 2013 stierf na dagen onvoldoende slaap te hebben gekregen vanwege de hoge werkverwachtingen. Dankzij Mita en haar tragische dood die waarschijnlijk had kunnen worden voorkomen, zijn we ons nu bewust van de term burn-out en, nog belangrijker, praten we over deze zeer gevaarlijke toestand die behalve door huisartspraktijken wereldwijd nu zelfs door de Wereldgezondheidsorganisatie officieel wordt erkend als een medische toestand in hun handboek van 2019. Maar wat beschouwt moderne patiëntenzorg als burn-out?
Hoe definiëren we het?
Volgens sommige van de beste artsen in Amsterdam en hun collega’s is burn-out een syndroom dat verband houdt met chronische stress op de werkplek, die noch door de werkgever, noch door de werknemer is aangepakt. Er wordt strikt naar verwezen in de beroepscontext, en mag niet worden verward met iets anders. Als je denkt dat je last hebt van een burn-out en overweegt om een arts te raadplegen, zijn hier de drie belangrijkste componenten waar je je bewust van moet zijn: gevoelens van energietekort en vermoeidheid, een hoge emotionele afstand tot een baan of cynisme en negativiteit ervoor, evenals verminderde professionele efficiëntie.
Burnout kan worden aangepakt
Met verwachtingen op de werkplek hoger dan ooit, een concurrentie die streeft naar uw positie en de stress van het proberen te navigeren in zowel ons privé- als professionele leven, is burn-out vaak een gevolg waarmee velen niet kunnen omgaan. Moderne huisartsenpraktijken bieden nu echter een aantal oplossingen – van zelfzorg- en mindfulnesstechnieken tot therapie. Probeer echter voordat u een online medisch consult aanvraagt en werkelijke technieken vraagt eerst de bronnen van uw stress te identificeren en ze te elimineren of op zijn minst te verminderen.
Moderne patiëntenzorg biedt oplossingen
Soms zijn we, vanwege de hoge verwachtingen, zelf de belangrijkste oorzaken van onze stress, ongeacht waar we werken of wat we doen. Daarom adviseren professionals in de gezondheidszorg in Amsterdam en over de hele wereld om strategieën te vinden om onze tijd te beschermen. Stel zaken opzettelijk en productief uit en introduceer andere levensgewoonten en rituelen. Als je eenmaal begint met het introduceren van deze kleine maar belangrijke stappen in je dagelijkse leven, zijn er aanvullende fysieke oefeningen waarvan is bewezen dat ze ons helpen controle te krijgen over onze gevoelens en weer ons ‘oude, gelukkiger zelf’ te worden. Probeer, voordat u meer gedetailleerde instructies van een goede huisarts krijgt, ademtechnieken, frequente korte pauzes op het werk – zelfs een comfortabele stoel kan al helpen!
Jij zelf moet je eerste prioriteit zijn
Vergeet niet dat we de meeste stress onszelf opleggen vanwege de hoge verwachtingen, grote concurrentie en snelheid waarin we worden geacht te leveren. Onze bazen, collega’s en zakelijke omgeving zijn degenen die hier in hoge mate aan hebben bijgedragen, maar we moeten niet vergeten dat wij degenen zijn die de regels bepalen. Dit is echter meestal gemakkelijker gezegd dan gedaan, en zodra we het beginnen te herkennen, zijn we meestal diep in onze burn-outfase en op weg om de dichtstbijzijnde huisarts en specialist te vinden. Als je deze tekst leest terwijl je midden in een hoge werkdruk aan taken zit op je toch al te lange werkdag, neem dan nu de tijd om een pauze te nemen, terug te spoelen en jezelf eraan te herinneren dat de enige manier waarop we ons meest productieve zelf kunnen worden, is dat we onze gezondheid en welzijn prioriteit geven.